Hem Inbrott & Stöld Så skyddar du dig från cykelstölder

Så skyddar du dig från cykelstölder

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Cykloteket.

Den som har blivit bestulen på sin cykel kan nog skriva under på hur jobbigt och irriterande det är. Men vad kan man göra för att undvika drabbas? Här kommer några handfasta tips och råd på hur du skyddar dig från cykelstölder.

Det anmäldes 65 700 cykelstölder förra året enligt siffror från Brottsförebyggande Rådet. Av alla anmälda cykelstölder inleddes en utredning i 1490 av fallen och av dem klarades bara 100 upp. Det ger en personuppklaringsprocent på strax över 0 procent. Så att cykelstölder är ett stort problem kan vi nog alla skriva under på. Här kommer några tips på hur du skyddar dig från cykelstölder.

Bästa tipsen för att undvika att få cykeln stulen

  • Först av allt, lås din cykel med ett bra och godkänt lås – Det bästa sättet att stoppa cykeltjuven är att alltid låsa cykeln. Använd inte bara det vanliga tillverkningslåset på cykeln utan investera i och köp ett ordentligt lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF). Några exempel på bra lås är bygellås, pansarkabel och kedjelås.
  • Lås fast cykeln i ett fast förankrat föremål – Se till att föremålet du låser fast din cykel i inte kan lyftas eller manipuleras på något sätt. Dessutom, tänk på att placera cykellåset så att det låser fast både hjul och ram i föremålet.
  • Skriv upp cykelns ramnummer – Om din cykel skulle försvinna eller bli stulen kan du ange numret till polisen och de kan lättare identifiera din cykel. Ramnumret hittar du på cykelns undersida eller på ett klistermärke på cykelns ramrör. Skriv ner numret på en lapp och förvara lappen på en säkert ställe.
  • Stöldmärk cykeln med ISR-märkning – Märk cykeln med en eller flera ISR-dekaler. Dekalerna härdar fast och är praktiskt taget omöjliga att avlägsna vilket är bra eftersom tjuvar undviker märkta föremål. Skulle någon mot förmodan få bort en dekal så kommer den inetsade texten ändå att synas i polisens UV-ljus.
  • Slutligen, parkera inte cykeln på undanskymda platser – Välj hellre en ljus och öppen plats där det rör sig mycket folk.

Det här ska du göra om du får din cykel stulen

Har du blivit bestulen på din cykel ska du alltid anmäla det till polisen. Anmälan kan du göra via Internet. Ytterligare en sak du bör göra är att kontakta ditt försäkringsbolag. För att göra anmälan till ditt försäkringsbolag behöver du polisens ärendenummer. Det innebär att du först måste anmäla cykeln stulen hos polisen innan du kontaktar ditt försäkringsbolag och inte tvärt om.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Telefonbedrägerier

I det växande problemet med telefonbedrägeri mot äldre använder kriminella nu skamlösa påtryckningsmetoder. Vi har granskat det ökande hotet och de...

Checklista: Barnsäkra hemmet

Våra barns trygghet är av högsta prioritet, men vi får inte glömma att även hemmet kan vara en potentiell fara. Att...

Lurad på Blocket? Så här ska du göra

Vad ska man göra om man blir lurad på Blocket? Och vad kan man göra för att undvika att drabbas? Här...

Färre inbrott med DNA-märkning

Genom att stöldskyddsmärka ditt hem och dina värdeföremål med märk-DNA minskar du risken för stöld och inbrott. Märkningen är enkel att...

GPS-tracker – prylen som hjälper dig hålla koll på allt av värde

En GPS-tracker hjälper dig spåra och hålla koll på allt av värde. Här tipsar vi om fem produkter som hjälper dig ha stenkoll på det du håller kärt.