Hem Blogg

3 tips på appar som håller koll på alla dina lösenord

App-tips

Att komma på starka lösenord för att inte bli hackad är viktigt men kan vara ganska svårt. Ännu knepigare är det att minnas dem. Som tur är finns hjälp att få. Här är tips på tre smarta lösenordsappar som kan hjälpa dig på ett enkelt och säkert sätt.  

Säkerhetsföretaget SplashData släpper varje år en lista med vilka de vanligaste lösenorden på nätet är. Förra året låg 123456, password och 123456789 i topp. Använder du dig av något av dem? Då är det dags att öka säkerhetstänket och byta. Installera en bra lösenordshanterare, luta dig tillbaka och låt appen göra jobbet.

1Password

1Password lagrar och kommer ihåg alla dina olika inloggningsuppgifter och fyller i dem automatiskt när du vill logga in någonstans. Med 1Password behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord. Alla dina andra lösenord och annan viktig information skyddas av ett huvudlösenord.

1Password kan hämtas här och finns tillgänglig för alla enheter, webbläsare och operativsystem. Tjänsten är gratis att testa i 30 dagar.

oneSafe

Att ha oneSafe är som att ha Fort Knox i sin ficka. Appen låter dig lagra allt från lösenord och inloggningsuppgifter till bankuppgifter, hemliga dokument och bilder. OneSafe har fått många utmärkelser och innehåller den starkaste krypteringsalgoritmen tillgänglig på mobila enheter (AES-256).

oneSafe kan hämtas här och finns för iOS, Mac och Android. Pris, 40 kronor.

Dashlane

Dashlane håller koll på alla dina lösenord oavsett om du använder dem en gång om dagen eller en gång om året. Precis som 1Password och oneSafe fyller den automatiskt i lösenord, personuppgifter och betaluppgifter på ett säkert sätt så du slipper ha all information i huvudet.

Starka lösenord är som sagt svåra att komma ihåg men med hjälp av lösenordsgeneratorn i Dashlane, 1Password och oneSafe kan du enkelt skapa och spara starka lösenord så du slipper riskera att bli hackad.

Dashlane är gratis och kan hämtas här. Den finns för iOS, Windows, Android, Mac och Linux.

Hackaren Marie: “De flesta wifi-nätverken knäcker man på bara ett par minuter”

Hackare
Hackare

Hur säkra är egentligen wifi-nätverken vi kopplar upp oss mot dagligen? Inte säkra alls, enligt hackaren Marie. Här visar hon hur enkelt det är att bli hackad både hemma och i offentliga miljöer.

Saddaf Shabbir på skyddad.se var intresserad av att se hur man som privatperson kan skydda sig mot att bli hackad och ville därför försöka komma i kontakt med hackare.

Efter lite sökande på nätet hittar hon Marie och tar kontakt. Marie är 28 år, välutbildad, certifierad etisk hackare och kallar sig själv för en ”grey hat hacker” vilket innebär att hon hackar för att det är kul och tekniskt utmanande och inte för att förstöra eller begå brott. Marie hackar både privat och i sitt jobb. Hon anlitas av olika företag i syfte att få säkerheten testad. Hennes arbetsuppgifter består bland annat av att testa och utsätta befintliga it-säkerhetssystem för attacker för att se svagheterna i systemet och göra något åt det innan det utnyttjas i skadligt syfte. 

Marie heter egentligen något annat och vill inte synas på bild.

Saddaf och Marie bestämmer att de ska ses hemma hos Saddaf för ett möte. Inte långt in på mötet får Marie frågan om hon inte kan visa något intressant. Hon svarar att hon kan kolla hur säkerheten ser ut och plockar fram sin bärbara dator.

Saddaf och Marie bestämmer att de ska ses hemma hos Saddaf för ett möte. Inte långt in på mötet får Marie frågan om hon inte kan visa något intressant. Hon svarar att hon kan kolla hur säkerheten ser ut och plockar fram sin bärbara dator.

Knäcker lösenordet på bara tre minuter

Marie börjar arbeta på datorn. Efter en kvart säger hon:

– Ola behöver den nya loggan.

Saddaf blir förvirrad, Ola är Saddafs medarbetare men Marie kan omöjligt känna till honom. Då piper Saddafs mobil till om att hon har fått ett mail. Det är från Ola som ber Saddaf skicka den nya loggan.

Marie ler och berättar att hon har hackat sig in på Saddafs trådlösa nätverk och att hon läser hennes e-post. Hon berättar att det bara tog tre minuter att knäcka lösenordet. Hon fortsätter:

–  Många med en äldre router har wifi med uruselt skydd, de flesta nätverken knäcker man på bara ett par minuter. För de som har en nyare router med WPA2-lösenord, krävs det mer jobb för att ta sig in. Med WPA2-skydd och ett starkt lösenord kan det ta allt från flera månader till år att knäcka. 

Saddaf har en router som bara är ett år gammal med just WPA2-skydd. Marie förklarar att det inte spelar någon roll vilken säkerhetsnivå routern har om man har ett så busenkelt lösenord som Saddaf har. Saddafs lösenord består av åtta slumpmässiga siffror. Marie berättar att det normalt tar henne ca 20 minuter att testa olika alternativ via programmet hon använder sig av. Saddafs lösenord börjar med en nolla och var lättknäckt eftersom programmet testar siffror i turordning. 

Saddaf ifrågasätter om det verkligen bara tog tre minuter. Vad har Marie gjort resten av tiden då?

– Att ta sig in på nätverket var jätteenkelt och om dina grannar vill surfa på ditt wifi kan de göra det utan att du någonsin märker det. Om du bara hade haft lösenord på routern, utan att ha WPA2-skyddet, skulle jag ha kunnat börja läsa av all trafik till och från din dator och mobil på en gång. Men eftersom routern är ny och har bra kryptering tog det längre tid. Sen såg jag mailet du fick! Hade du bara använt SSL-krypteringen som jag ser att du har men som inte är aktiverat, hade det varit besvärligare för mig.

Kan enkelt se allt du gör på din dator eller mobil

Idag erbjuds gratis internetaccess via trådlösa nätverk på mängder av platser som restauranger, flygplatser och cafeér. Det är smidigt och bekvämt men inte särskilt säkert. Marie berättar att det är lätt att läsa av trafiken i den typen av miljöer. Ibland brukar hon sätta sig på ett café, koppla upp sig mot nätverket och kolla vad de andra gästerna gör på sina mobiler och datorer. Hon kan se bilder som tas emot och skickas, lösenord som anges, ja allt! 

Kvinna på café
Var försiktig med vilka uppgifter du lämnar ut när du surfar via öppna wifi-nätverk.

Det enda hon behöver göra är att starta ett program som samlar in och sparar all data. Hon berättar att vem som helst kan göra det och att inga förkunskaper krävs. Väldigt förenklat förklarat så behöver man bara ett nätverkskort som stödjer funktionen och operativsystemet Kali Linux, som är helt gratis. Hon berättar vidare att det inte är all information som kommer i klartext, ibland är den krypterad och då krävs det en kunnig person för att kunna låsa upp den. 

Om ett offentligt nätverk har WPA-skydd är det inte lika enkelt att samla in data. För att kunna analysera datan måste man ha en säkerhetsnyckel till varje enskild dator och säkerhetsnyckeln är bara tillgänglig när användaren kopplar upp sig mot nätverket. Så om Marie vill se vad en specifik person gör på nätet brukar hon göra så att datorn eller mobilen blir nedkopplad och behöver koppla upp sig igen. När den gör det, fångar hon upp säkerhetsnyckeln, och sen är det bara att samla in kommunikationen precis som tidigare.  

Men vad är då poängen med att ha hög säkerhet om man kan hackas oavsett säkerhetsnivå, och det bara skiljer sig en kvart i hur lång tid det tar? 

– Det handlar inte bara om att det tar längre tid, utan även om vem som kan göra det. Om du inte har någon säkerhet alls, kan vilken vanlig person som helst spionera på ditt nätverk. Har du en router med ett WPA-skydd så kan du vara rätt säker på att även om ditt ex står utanför din dörr och spionerar på vad du gör på din dator så kan hen inte se vad du gör, såvida hen inte är ett IT-proffs. svarar Marie.

“Jag kan ta över och styra en persons dator eller mobil”

På frågan om vad mer som kan göras, annat än se vad en person gör på sin dator och mobil, svarar Marie:

– Allt du kan tänka dig! Jag kan ta över och styra en persons dator eller mobil också. Jag kan se allt som finns sparat på den som bilder och historik. Jag kan till och med skicka e-post, ringa, sms:a och se var personen befinner sig.

– Normalt sätt ser du inte att någon har tagit över din mobil eller dator. Men för att kunna göra det behöver jag lägga in ett virus i enheten. Det kan jag göra trådlöst när någon använder wifi och ska ladda ner en fil, då fångar jag upp den på vägen, lägger in ett virus och sen skickar jag den vidare till personen som väntar på att nerladdningen ska bli klar.

–  Idag kan vem som helst använda sin smartphone för att skapa ett eget ”publikt” nätverk och följa trafiken, allt du behöver göra är att namnge nätverket till samma namn som exempelvis cafeét du är på.

– Om du använder ett publikt nätverk och kopplar upp dig så är det möjligt att du precis kopplat upp dig mot en så kallad ”hot spot” skapad av en hackare. Hackaren kommer spara all din information, för att senare analysera den och se om det finns något som kan utnyttjas för att exempelvis lura till sig pengar.

Så undviker du att bli bli hackad

När Marie får frågan om tips på vad man kan göra för att skydda sig, ger hon följande råd:

 • Undvik öppna wifi-nätverk på offentliga platser. Men om du ändå behöver använda ett, till exempel om du sitter på en restaurang eller ett café, dubbelkolla så att nätverket du kopplar upp dig mot verkligen tillhör stället du är på.
 • Försök hålla dig till krypterade webbplatser. En säker webbplats har ett hänglås i adressfältet och URL:en börjar med https. 
 • Läs inte mail via program som exempelvis Outlook om du inte är säker på att du använder en krypterad server. SSL ska vara aktiverat i serverinställningarna
 • Se över ditt nätverk hemma. Ta bort WPS om du har det på din router och byt ut lösenordet på nätverket om det endast består av siffror. Byt även lösenordet på routerns gränssnitt. Fabriksinställningarna är samma för alla, så det är enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är på nätet.
 • Använd virusprogram. Här hittar du tips på de 12 bästa antivirusprogrammen.
 • Aktivera och använd krypteringsfunktionen SSL för dina mail. 

Gratis antivirus och virusskydd

Gratis antivirus och virusskydd
Gratis antivirus och virusskydd

Letar du tips på gratis antivirus och virusskydd? Då ska du fortsätta läsa. Här listar vi sju stycken kostnadsfria antivirusprogram som du kan hämta hem redan idag.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänk för UC.

Med ett virusskydd installerat minskar risken att drabbas av virus, ransomware, sabotageprogram, spyware och skadlig kod. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett antivirusprogram är att du läser på. Fråga dig själv vad du behöver och glöm inte kolla om programvaran är kompatibelt med ditt operativsystem.

Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender gratisvariant är ett prisbelönt skydd mot både nya och befintliga hot. Det är snabbt, gratis att använda, har ett lättanvänt gränssnitt och innehåller många viktiga skyddsfunktioner. Finns för både Windows, macOS och Android.

Bitdefender finns att hämta här.

TotalAV för Mac

Komplett och kompatibelt antivirusskydd för Mac, iPhone och iPad. TotalAV har blivit utsedd till bästa antivirus för Mac 2020 och har över 25 miljoner användare. Virusskyddet tar bort alla typer av virus, spionprogram, sabotageprogram och annonsprogram. Programvaran är prestandaförbättrande och har funktioner som VPN, barnspärr och tvåvägsbrandvägg.

Finns att hämta här.

Kaspersky gratis antivirus och virusskydd

En kostnadsfri programvara för Windows, IOS och Android som skyddar din dator och mobila enheter. Kaspersky Free skyddar mot vanliga virus, misstänkta webbplatser och en mängd andra olika faror. Virusskyddet krypterar data som du skickar och tar emot online med VPN (Virtuellt Privat Nätverk) och skyddar och lagrar dina lösenord och dokument.

Kaspersky finns att hämta här.

Avast Free Antivirus

Avast blockerar virus och andra sabotageprogram och skannar efter sårbarheter i wifi-nätverk. Programvaran skyddar även dina lösenord och ger extra skydd mot utpressningstrojaner. Avast gratis antivirus finns för både Mac och Android.

Här kan du hämta hem Avast.

Avira Free Security Suite

Avira är ett allt-i-ett-säkerhets-, integritets- och prestandaverktyg för Mac och Windows som kombinerar antivirusskydd med en skräpfilsrensare, en lösenordshanterare och gratis VPN.

VPN är en förkortning och står för virtuellt privat nätverk och gör att du kan surfa anonymt. Det ger också skydd mot hackare när du använder offentliga wifi-nätverk. Med Avira Free Security Suite får du 500 MB gratis data varje månad.

Finns att hämta här.

AVG

AVG är ett snabbt och enkelt antivirusskydd. Det blockerar virus, skadlig kod, ransomware och spionprogram i realtid. Utöver det blockerar det osäkra länkar, nedladdningar och e-postbilagor.

AVG gratis virusskydd finns att hämta här.

Panda gratis antivirus

Panda Free Antivirus ger skydd mot virus, skadlig kod och spionprogram i realtid. Programmet innehåller VPN som gör att du kan surfa anonymt och att wifi-nätverket du använder skyddas mot intrång. Finns för Windows och Android.

Panda gratis antivirus finns att hämta här.

Det finns massor av både gratis- och betalvarianter av antivirus och virusskydd. Det som är viktigt är att du har ett installerat så du skyddar dig. Här hittar du information om vad du bör tänka på innan du gör ditt val och här hittar du en lista på de 12 bästa antivirusprogrammen.

Se upp för ID-stöld om du inte har något skydd

Varje år drabbas över 144 000 personer i Sverige av ID-kapning. En ID-kapning innebär att någon använder dina personliga uppgifter som ditt personnummer, dina inloggningsuppgifter, din e-post eller ditt namn i bedrägerisyfte, för att exempelvis köpa saker eller beställa tjänster i ditt namn vilket kan orsaka stora skador.

Så skyddar du dig:

 • Öppna inte mail eller bilagor som du tycker ser konstiga ut eller har okänd avsändare. Risken finns att du får in virus i din dator eller mobil som kopierar dina inloggningsuppgifter eller annan känslig information. Samma sak gäller om du får ett sms där du uppmanas klicka på en länk eller logga in någonstans.

 • Ladda inte ned nya appar utan att först ha kontrollerat dem. Skadliga appar kan innehålla virus och kod som gör det möjligt för hackare att stjäla lösenord och annan känslig information.
 • Lämna inte ut personlig eller ekonomisk information utan att först ha kontrollerat dem som har begärt in uppgifterna.
 • Logga aldrig in via ditt Bank-ID eller bankdosa på uppmaning av någon annan, även om personen som kontaktar dig uppger sig vara från din bank eller ditt försäkringsbolag. 
 • Använd dig av tjänster som ger dig notiser direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta kreditbolaget och stoppa köpet eller lånet från att beviljas.

Med UC ID-Skydd meddelas du direkt via sms och mail om en kreditupplysning tas. Bevakningen sker i realtid och i skyddet ingår också assistans och hjälp vid en eventuell ID-kapning. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder. En nyhet i skyddet är onlinebevakning. När du registrerat dina uppgifter så bevakas de dygnet runt på både det öppna nätet, deep webb och darknet. Hittas dina personuppgifter får du notis om det och en rekommendation på åtgärd för att minska risken för en ID-kapning. 
 

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Hackad mobil
Hackad mobil

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips på vad du kan göra.

Artikeln innehåller reklam genom textannonser och produktannonser för Webhallen, Kjell & Company och NordPass.

Tecken på att din mobil kan vara hackad

Om din mobil visar något av följande tecken, speciellt om den visar fler, kan den vara hackad:

 • Batteriet tar slut snabbare än vanligt. Om batteriet tar slut onormalt snabbt kan det finnas en spionapp installerad. Spionappar körs vanligtvis i bakgrunden på mobilen, de skickar och tar emot information och förbrukar därför mycket batteri.
 • Den är långsam.
 • Dina appar fungerar inte som de ska. De stängs av oväntat eller kraschar utan anledning.
 • Mobilen visar onormalt hög dataanvändning. Det finns många anledningar till hög dataanvändning, till exempel om du använder en ny app mycket. Men om du använder din mobil på på samma sätt som tidigare och dataanvändningen plötsligt ökar markant, är det dags att undersöka saken.
 • Mobilen visar utgående samtal som du inte har ringt eller sms som du inte har skickat. Om du märker skickade sms eller samtal från din mobil som du inte gjort kan den vara hackad.
 • Det dyker upp konstiga eller olämpliga popups på skärmen. Om du märker att många popup-fönster visas på skärmen kan det vara tecken på spionprogram eller skadlig kod.

Fler tecken på att din mobil kan vara hackad

 • Konstiga aktiviteter på konton länkade till din enhet. Om en hackare har tillgång till din mobil har de tillgång till dina konton. Allt från dina sociala medier till din e-post. Detta kan avslöja sig i bland annat skickade mail som du inte har skickat själv, återställning av lösenord, nya kontoregistreringar och att mail är markerade som lästa även om du inte läst dem.
 • Det dyker upp nya appar på din mobil som du inte hämtat hem. Märker du att nya appar dyker upp kan det vara tecken på skadlig programvara.
 • Du ser foton och videor i ditt galleri som du inte har tagit själv. Självklart kan du råka ta en bild eller spela in något av misstag men om du fortsätter hitta konstiga bilder eller videoklipp kan det vara ett tecken på att någon har kontroll över din kamera.
 • Blixten tänds oväntat när du inte använder din mobil. Både kameran och blixten behöver mycket resurser och batteriström. Så om någon fjärrstyr din mobil, märks det genom att den blir väldigt varm när du inte använder den.
 • Mobilen är varm även om du inte har använt den. Detta kan vara en indikator på att du har hackats. Extra aktivitet på mobilen gör att den värms upp.
 • Mobilräkningen är högre än vanligt. Gå igenom din mobilräkning. Är den högre än normalt kan det vara ett tecken på att den är hackad.

ANNONS


Det här ska du göra om din mobil är hackad

Ändra dina lösenord

Ändra alla dina lösenord omedelbart – utan att uppdatera dem på mobilen. En bra idé är att skaffa en lösenordshanterare som kan generera och hålla reda på starka lösenord. Installera lösenordshanteraren på en ny enhet med ett nytt kontonamn och ett nytt lösenord som du aldrig använt tidigare.

Om du tillhör dem som tycker det är svårt att komma på och ihåg lösenord kan Nordpass lösenordhanterare vara till hjälp.

ANNONS

Kör en säkerhetsapp

Kör en säkerhetsapp på din mobil för att upptäcka eventuella skadliga processer och applikationer.

Tips på säkerhetsappar: Avast, finns för både iPhone och Android och är gratis. Ett annat apptips är Iverify. Den känner av om din Iphone blir/är hackad. Ytterligare tips på säkerhetsappar till mobilen för både Android och iOS är Norton säkerhetsprogram & antivirusprogram och F-Secure TOTAL säkerhetsprogram & antivirusprogram.

Radera misstänkta appar

Ta bort misstänkta appar omedelbart. Även om inte säkerhetsappen hittar något är det fortfarande en jättebra idé att ta bort de appar du installerade ungefär när du började få problem.

Kör ett antivirusprogram

Ett antivirusprogram skyddar din enhet inifrån och ut. McAfee Mobile Security är gratis för både Android och iOS och hjälper till att skydda din enhet och data från hackare. På Kjell & Company finns F-secure Safe Antivirus och surfskydd. Det är ett antivirus som skyddar både datorer, mobiler och surfplattor mot virus, spionprogram och andra skadeprogram. 

Återställ mobilen

En sista utväg är att återställa mobilen till fabriksinställningarna. En fabriksåterställning rensar bort all data på mobilen (även hackningsprogram) och återställer den till sina ursprungliga standardinställningar. Dina bilder, inställningar och allt annat raderas.

Återställ din router och skapa ett nytt wifi-nätverk hemma

Gör en full återställning av din router och skapa ett nytt wifi-nätverk med nytt namn och nytt lösenord.

Hur kan mobilen hackas?

Hackare kan få tillgång till din mobil på flera olika sätt, men oftast krävs det att du har gjort något först. Din mobil kan bli hackad om du till exempel har:

1. Laddat ner en app som innehåller skadlig kod

Ladda bara ner appar från Google Play Store eller Apple App Store för att undvika appar som innehåller skadlig kod. Tänk på att läsa apprecensionerna innan du laddar ner en ny app. Majoriteten av recensionerna ska vara positiva.

2. Klickat på en skadlig länk

Skadliga länkar kan innehålla skadlig kod. Undvik därför att klicka på länkar i mail/sms eller ladda ner bilagor från avsändare som du inte känner till.

Om du surfar och stöter på en länk som verkar misstänksam, anslut den till tjänsten Norton Safe Web innan du klickar på den. Norton Safe Web skyddar dig när du surfar eller shoppar online och finns till webbläsarna Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge och Apple Safari. Funktionen analyserar säkerhetsnivån på webbplatser du besöker och indikerar om de är fria från hot.

3. Använt ett öppet oskyddat wifi-nätverk

Öppna wifi-nätverk är inte krypterade eller lösenordsskyddade vilket gör att bedragare lätt kan komma över och stjäla information, som ditt användarnamn och lösenord, eller dirigera om dig till falska sidor. Så om du behöver använda ett offentligt wifi-nätverk, till exempel om du sitter på en restaurang eller ett café, var försiktig med var du loggar in eller använd dig av en VPN som gör att du surfar privat. VPN, eller virtuellt privat nätverk är en tjänst som skapar en säker ”tunnel” mellan din mobil och den webbsida eller app du använder. Allt du behöver göra för att surfa säkrare är att installera tjänsten på din mobil. Tips på VPN: Mullvad VPN och F-Secure Freedome VPN mobile.

VPN krypterar din kommunikation och skyddar din datatrafik från att avläsas.

Så undviker du att få mobilen hackad

Det är viktigt att vara proaktiv för att förhindra att bli hackad. Här är några tips på hur du kan skydda dig.

 • Håll alltid mobilen uppdaterad
 • Använd antivirusprogram och säkerhetsappar
 • Använd tvåfaktorsautentisering på allt som går
 • Stäng av Bluetooth när den inte används
 • Var försiktig med öppna offentliga wifi-nätverk
 • Använd VPN
 • Skapa starka lösenord
 • Köp bara appar från officiella appbutiker

Avslutningsvis, att få mobilen hackad är absolut inget man vill råka ut för. Här hittar du fler värdefulla tips på hur du kan skydda dig.

Så undviker du att bli hackad när du jobbar hemifrån

Hackad

Det finns mycket att tänka på och göra för att öka den digitala säkerheten hemma och minska risken att bli hackad. Här får du sju råd och tips på hur du gör ditt hem (arbetsplats) cybersäker.

Den här artikeln innehåller annonslänkar för NordPass, PUREVPN CDON.

Just nu är det många som jobbar hemifrån och enligt CERT-SE (Computer Security Incident Response Team) utnyttjas situationen av kriminella. Även Europol har gått ut med en varning. De uppger på sin sajt att antalet cyberattacker mot organisationer och individer förväntas öka på grund av att många jobbar hemifrån och har därför publicerat guiden ”Make your home a cyber safe stronghold”. Guiden innehåller bland annat råd om it-säkerhet men också värdefulla tips på vad man bör vara uppmärksam på och undvika.

Gör så här för att minska risken att bli hackad

1. Ha alltid ha ett uppdaterat virusskydd på dina olika enheter. Ett bra program förhindrar att virus tar sig in och skyddar mot skadliga webbsidor, skadlig programvara, virus, hackare, skadlig kod samt spion- och utpressningsprogram. Se till att virusskyddet alltid är uppdaterat.

Här hittar du en lista med de 12 bästa antivirusprogrammen.

2. Använd dig alltid av starka lösenord för att minska risken att bli hackad. Om du tillhör dem som tycker det är svårt att komma ihåg dina lösenord så kan exempelvis Nordpass lösenordhanterare vara till ovärderlig hjälp. Den förenklar ditt digitala liv genom att hålla reda på alla dina olika lösenord.

ANNONS


3. Se till att din wifi-anslutning är säker och se över ditt nätverk. Byt ut lösenordet på nätverket om det endast består av siffror. Tips: Ta bort WPS (Wifi Protected Setup) om du har det på din router. WPS tillåter att nya enheter kan ansluta till ditt nätverk utan att känna till lösenord eller konfigurationsalternativ vilket kan vara väldigt riskabelt.
Byt även ut lösenordet på routerns gränssnitt. Fabriksinställningarna är samma för alla, så det är enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är.

4. Kryptera med WPA2. Routrar med WPA2-lösenord är betydligt svårare att hacka sig in på och det bästa sättet att säkerställa att dina anslutningar är krypterade så att ingen utanför kan använda nätverket. WPA2 är till skillnad från WPA det nyare och säkrare protokollet. När WPA2 har aktiverats innebär det att den som vill ansluta till ditt nätverk måste ha tillgång till ett unikt lösenord som du själv har valt.

Har du ingen router som klarar WPA, investera då i en sådan. Här hittar du några bra routrar som klarar WPA.

5. Ta backup och säkerhetskopiera dina filer regelbundet. Om du skulle råka ut för ransomware kan all data gå förlorad om du inte har tagit en backup.

Tips: Norton 360 Deluxe 50GB PC Cloud Backup – som ger ett allt-i-ett skydd för din enhet. I skyddet ingår 50 GB molnbaserad lagring där du kan spara viktiga filer och dokument som en förebyggande åtgärd mot dataförlust på grund av hårddiskfel, stulna enheter och utpressningsprogram.

6. Använd en VPN-anslutning som krypterar din kommunikation och skyddar din datatrafik från att avläsas. Ett företag som erbjuder den här typen av tjänst är PUREVPN.

ANNONS


7. Slutligen, använd krypteringsfunktionen SSL för dina mail. Du ska inte läsa mail om du inte är säker på att du använder en krypterad server. Kontrollera så att SSL (Secure Sockets Layer) är aktiverat i serverinställningarna. SSL ser till att all data som skickas förblir privat och krypterad. 

Lista: 12 bästa antivirusprogrammen

Antivirusprogram

Letar du efter de bästa antivirusprogrammen? Då har du kommit rätt. Här har vi samlat ihop och listat de 12 bästa virusskydden!

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Webhallen, AVG Antivirus och CDON

Analys och sammanställning av olika topplistor på nätet visar att Bitdefender är den självklara vinnaren när det kommer till antivirusprogram. Den återfinns i så gott som varenda topplista. Dessutom mäter sig deras gratisversion väldigt bra mot andra betalversioner.

Antivirusprogrammet Webroot återkommer också relativt högt upp i nästan alla topplistor, mycket tack vare programmets snabbhet och låga påverkan på datorns prestanda. Tyvärr ger oberoende testlabbar den dåligt betyg när det kommer till skydd, där presterar den sämre än de flesta antivirusprogram. Om man vill ha ett gratisprogram så är det i första hand Bitdefender och därefter Avast som rekommenderas.

Om man bara ser på oberoende labbars resultat får följande företag bäst resultat i snitt:


Avira får dock relativt låga betyg av användare. Här slår Avast också igenom, genom att återfinnas på många av topplistorna, även med gratisversionen av programmet.

I topplistan har hänsyn tagits till (i prioritetsordning):
1. Skydd (hur bra programmet är på att upptäcka och skydda datorn mot olika typer av risker)
2. Prestanda (hur resurskrävande programmet är)
3. Falska alarm (om programmet varnar ofta utan att föreligger någon risk)
4. Användarvänlighet och funktioner

1. Bitdefender

Bitdefender Antivirus Plus
+ Lätt att använda. Effektivt mot ransomware. Många funktioner.
– Vissa av bonusverktygen är ganska grundläggande.

Bitdefender Antivirus Free Editon
+ Låg systempåverkan. Enkelt att använda och navigera i. Snabba skanningar.
– Kan vara resurskrävande på vissa äldre system.

Bitdefender Internet Security
+ Lättanvänt. Exakt blockering av skadlig programvara. Effektiv mot ransomware.
– Vissa bonusverktyg är lite grundläggande.

2. Norton (Security Premium)

+ Snabb och effektiv antivirusmotor.  Användargränssnittet är snyggt utformat och är lätt att förstå och använda, även på mobila enheter. Föräldrakontrollverktyget fungerar väldigt bra.
– Försöker ändra webbläsarens startsida och standardsökmotor till webbplatser som underhålls av Norton och Ask.com (en webbplats med dålig historia).

3. Avast (Free Antivirus)

+ Ett fantastisk gratis antivirusprogramvara, speciellt för gamers. Innehåller massor av funktioner. Har ett automatisk spelläge. Stark prestanda.
– Många popup-meddelanden.

4. Avira (Antivirus Pro)

+ Minimal systempåverkan. Effektiv mot skadlig programvara, phishing och andra internethot.
– Få extrafunktioner.

5. Kaspersky (Internet Security)

+ Exceptionellt skydd. Mycket lätt att använda och billigare än de flesta andra program.
–  Inga bonusfunktioner.

6. VIPRE (Advanced Security)

+ Lätt att installera och använda. Låg resursförbrukning. Anpassningsbar brandvägg. 
– Har ingen lösenordshanterare.

7. F-secure (Safe)

+ Mycket lätt att använda. Har många användbara funktioner, bland annat föräldrarkontroll.
– Ibland får programmet kämpa för att känna igen vissa Mac-malware.


8. Trend Micro (Internet Security)

+ Bra ransomware-skydd. Prisvärd och enkel att använda.
– Kan vara resurskrävande.

9. McAfee (Internet Security)

+ Enkel föräldrakontroll. Kompatibelt med android- och apple-enheter. Har liten inverkan på webbläsningshastigheten.
– Svagt och trögt gränssnitt.

10. Panda (Free Antivirus)

+ Gratis! Enkelt och tilltalande gränssnitt. Robust prestanda.
– Skydd mot ransomware ingår inte. Innehåller annonser för andra Panda-produkter.

11. AVG (Internet Security)

+ Inkluderar ransomware-skydd och webbkamera-skydd.
– Gränssnittet är inte helt bra. Ovanligt stor påverkan i prestandatester.

12. Webroot (Secure Anywhere)

+ Mycket snabb. Innehåller avancerade funktioner. Har identitetsskydd, anti-phishing i realtid och en brandväggsmonitor.
– Funktionen för privat surfning fungerar bara i webbläsaren Safari.

Tester och analyser är utförda och gjorda av skyddad.se.
Källor: toptenreviews.com, safetydetectives.com

Så undviker du att bli hackad via trådlösa nätverk både hemma och i offentliga miljöer

Hacker

Det finns mycket att tänka på och göra för att minska risken att bli hackad. Här kommer sju användbara råd och tips!

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar och produktannonser för Webhallen

1. Välj ett virusprogram med rätt sorts skydd

Med ett bra virusprogram på datorn kan du minska risken att drabbas av wifi-snyltare och hackare. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett program är att du jämför och läser på. Kolla upp är vilka olika skydd som ingår, ta reda på vad de innebär och fråga dig själv vilka du behöver.

En del virusprogram har bara virus- och trojankontroll, medan andra har brandvägg, VPN (virtuellt privat nätverk), ransomwareskydd, datakryptering, phishingskydd, program för banksäkerhet och backupfunktion. Välj ett program med funktioner som skyddar dig mot intrång. Vissa funktioner i ett antivirusprogram är bara så kallade ”nice-to-haves”. En lösenordshanterare eller föräldrakontroll hjälper exempelvis inte ett dugg mot utomstående hot.

En brandvägg däremot skyddar din dator mot intrångsförsök och stoppar obehöriga från att ta sig in på ditt nätverk. Med VPN är trafiken från dig krypterad vilket gör det mycket svårare för en hackare att läsa av din trafik eller hacka din dator.

F-Secure SAFE är ett pris­belönt säkerhets­program som har vunnit utmärkelsen AV-TEST Best protection 2018. SAFE skyddar dig mot virus, trojaner och ransom­ware. F-Secure SAFE – 1 år / 1 enhet | F-Secure SAFE – 1 år / 3 enheter | F-Secure SAFE – 1 år / 5 enheter | F-Secure TOTAL – 1 år / 3 enheter | F-Secure TOTAL – 1 år / 10 enheter | F-Secure Freedome VPN – 1 år / 3 enheter |


2. Surfa försiktigt på öppna wifi-nätverk

Ett öppet nätverk är bokstavligt talat öppet och vem som helst med rätt kunskap och verktyg kan avlyssna trafiken och komma över information som finns på din dator eller mobil om du inte har rätt skydd. Tips: Använd en VPN-anslutning som krypterar din kommunikation.

3. Håll dig till krypterade webbplatser

Försök hålla dig till krypterade webbplatser när du surfar. En säker webbplats har ett hänglås i adressfältet och URL:en börjar med https istället för http. Om du skulle logga in utan skydd med användarnamn och lösenord på en okrypterad webbplats via ett öppet wifi så är informationen lätt att läsa av för en hackare.

4. Aktivera och använd krypteringsfunktionen SSL för dina mail

Läs inte mail om du inte är säker på att du använder en krypterad server. Kontrollera så att SSL (Secure Sockets Layer) är aktiverat i serverinställningarna. SSL ser till att all data som skickas förblir privat och krypterad.

5. Se över din router och ditt hemmanätverk

Se över ditt nätverk hemma. Byt ut lösenordet på nätverket om det endast består av siffror. Ta bort WPS (Wifi Protected Setup) om du har det på din router. WPS tillåter att nya enheter kan ansluta till ditt nätverk utan att känna till lösenord eller konfigurationsalternativ vilket kan vara riskfyllt. Byt även ut lösenordet på routerns gränssnitt. Fabriksinställningarna är samma för alla, så det är enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är.

6. Kryptera med WPA2 för att undvika bli hackad

WPA2 är det bästa sättet att säkerställa att dina anslutningar är krypterade så att ingen utanför kan använda nätverket. WPA2 är till skillnad från WPA det nyare, säkrare protokollet. När WPA2 har aktiverats innebär det att den som vill ansluta till ditt nätverk måste ha tillgång till ett unikt lösenord som du själv har valt.

Routrar med WPA2-lösenord är betydligt svårare att hacka sig in på. Webhallen har ett brett utbud som passar alla plånböcker.7. Håll koll om någon snyltar på ditt wifi med hjälp av appen Fing

Med Fing kan du blockera inkräktare och få reda på om någon är ansluten till ditt trådlösa nätverk utan din tillåtelse. Fing är gratis och finns tillgängligt både till iPhone och Android och har hjälpt över 35 miljoner användare världen över.

Med Fing kan du:

 • Se vilka som använder ditt wifi
 • Se om någon snyltar på ditt wifi
 • Blockera inkräktare och okända enheter automatiskt innan de går med i ditt nätverk
 • Få information om du har hackats
 • Se om ditt nätverk är säkert
 • Om det finns dolda kameror i B&B:et du bor i
 • Varför Netflix har börjat buffra
 • Få information om din internetleverantör ger dig den hastighet du betalar för
 • Få nätverkssäkerhet och enhetsvarningar till din telefon och e-post
 • Säkra ditt hemnätverk med öppnad portdetektering och nätverkssårbarhetsanalys
 • Ställa in föräldrakontrollfunktioner för att schemalägga skärmtid och pausa internetåtkomst

Lista: Fem kort du kan ha i plånboken som ger skydd mot trådlös skimming

Skyddskort mot skimming
Skyddskort mot skimming.

Ett enkelt sätt att skydda sig mot trådlös skimming är att lägga ett skyddskort i plånboken, mobil- eller kreditkortfodralet. Här tipsar vi om fem kort från olika företag i varierande prisklasser.

Artikeln innehåller reklam genom produktannons från Kjell & Company, Skimsafe och CDON

Så här gör tjuven för att skimma ditt kort

Med de nya blippkorten (de kontaktlösa betalkorten) har våra småköp blivit enklare men det medför också en del risker. På ett kort avstånd, till exempel i en affär, kan en digital tjuv scanna av dina kortuppgifter med hjälp av en vanlig mobil eller en NFC/RFID-läsare utan att du märker det. Tjuven kan sedan använda kortuppgifterna för att handla på nätet utan att ha tillgång till själva kortet.

Genom att skaffa ett skyddskort kan du skydda dig från att bli drabbad av trådlös skimming. Skyddskortet ser ut som ett helt vanligt betalkort men innehåller teknik som gör det omöjligt för bedragare att stjäla kortinformationen. Placera det bara i din plånbok så är du säker! Här är tips på fem olika kort som ger skydd mot trådlös skimming:

1. SkimSafe skyddskort

Info: SkimSafe-kortet är nordens mest sålda skydd mot skimming och utvecklat av ett svenskt företag. Kortet har en inbyggd störsändare som gör att din kortinformation blir oläsbar. Du placerar enkelt kortet i din plånbok så är alla dina betalkort skyddade. Kortet passar alla plånböcker, mobilskal och korthållare. Inget batteri krävs. Livslängden på kortet är fem år och garantin på kortet gäller lika länge. SkimSafe har en mycket noggrann kvalitetskontroll där de testar funktionaliteten hos varje enskild produkt före den skickas ut till kund.

ANNONS


Skimsafe-kortet skyddar alla dina RFID-kort (Radio Frequency Identification). Utöver funktionskontrollen testar de även att deras produkter uppfyller kraven inom bl.a. RoHS- och REACH-direktiven. RoHS står för Restriction of the use of certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment och syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön genom att ersätta och begränsa farliga kemiska ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. REACH i sin tur handlar om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen.

Pris: 299.-
Du hittar produkten här.


2. Scanner Guard Card

Info: Det här kortet passar såväl i din plånbok som i kreditkortsfodralet eller mobilfodralet. Kortet skapar ett 25-40 mm skyddsfält runt om själva kortet och skickar ut en störningssignal vid angrepp. Skyddskortet skyddar kontokort med lagrad RFID-information (Radio Frequency Identification) och ID-kort med NFC (Near Field Communication). Inga batterier krävs och du får fem års garanti.

Pris: 99.-
Du hittar produkten här.

3. Rubicson skyddskort för plånbok 2-pack

Info: Precis som föregående kort så är det här ett kort du kan ha i plånboken. Kortet blockerar både RFID- och NFC-kommunikation och skyddar både dina kreditkort, inpasseringskort och busskort.

Pris: 129:90.-
Du hittar produkten här.

4. Skimming Blocker

Info: Skimming Blocker skyddar dina bank- och kreditkort, ditt ID-kort, pass och körkort. Kortet skickar ut störningssignal som gör alla dina kort osynliga. Passar alla kortfack, korthållare, plånböcker och mobilskal. inga batterier krävs.

Pris: 70.-
Du hittar produkten här.

5. Skimstop skyddskort

Info: Skimstop skyddskort skyddar dina kontokort, betalkort, kreditkort, inpasseringskort, pass och ID-kort med RFID-information. Det blockerar signaler på 13,56 MHz och sänder ut en störningssignal mot NFC-läsare. Kortet skapar ett elektromagnetiskt skyddsfält på 2,5 cm runt om kortet. Du kan placera kortet mellan dina kontaktlösa kort i din plånbok eller i din väska. Inga batterier krävs.

Pris: 149.-
Du hittar produkten här.


Det här ska du tänka på när du väljer antivirusprogram

Skyddad dator
Att installera ett antivirusprogram är viktigt om du vill slippa hackare, virus, spionprogram, utpressningshot och skadlig kod.

Artikeln innehåller reklam genom produktannonser för Webhallen

Det finns massor av virusskydd att välja mellan, både gratisprogram och olika varianter du behöver betala för. Det som är viktigt innan du väljer antivirusprogram är att du är påläst, utgår från dig själv och tar hänsyn till vad som passar just dina behov.

Med ett bra antivirusprogram på datorn och olika enheter minskar risken att drabbas av tråkigheter som virus och skadlig kod. Här är nio frågor du bör ställa dig själv innan du tar ditt beslut:

1. Räcker det med en gratisversion?

Det finns mängder av gratisversioner, både bra och dåliga. Det viktiga innan du bestämmer dig för ett program är att du jämför och läser på. En gratisversion kan räcka långt men ofta behöver du använda flera olika program för att få ett fullgott skydd. Fördelen med en betalversion är att du får ett heltäckande skydd direkt.

2. Vill jag skydda flera olika enheter på samma gång?

Om svaret är ja ska du välja en produkt anpassad för flera enheter som skyddar både dator, surfplatta och mobil. I en del paket kan du skydda både PC- och Mac-datorer, iPhones, Androids och surfplattor med flera olika operativsystem i en och samma prenumeration.

F-Secure SAFE är ett prisbelönt internet security som skyddar dig mot virus, trojaner och ransomware. SAFE ser även till att din bankanslutning är säker så att du kan shoppa och göra bankärenden säkert. F-Secure SAFE – 1 år / 3 enheter | F-Secure SAFE – 1 år / 1 enhet | F-Secure SAFE – 1 år / 5 enheter Norton ger ett allt-i-ett skydd för din enhet och din integritet på nätet. Norton 360 Premium – 75GB Lagring / VPN / 1 år / 10 användare | Norton 360 Standard – 10GB Lagring / VPN / 1 år / 1 användare | Norton 360 Deluxe – 50GB Lagring / VPN / 1 år / 5 användare


3. Är antivirusprogrammet kompatibelt med mitt operativsystem?

Dubbelkolla alltid så antivirusprogrammet är kompatibelt med det operativsystem du har på din dator eller mobila enhet. Nästan alla antivirusprogram är kompatibla till Windows, medan färre är kompatibla till Mac och Linux. Detta för att Mac och Linux inte är lika utsatt för hot som Windows.

4. Kan antivirusprogrammet påverka prestandan?

Svaret är ja. Ett antivirusprogram kan påverka datorns prestanda, speciellt på en lite äldre dator. Så en viktig faktor att ta hänsyn till innan du väljer antivirusprogram, är att kolla upp hur mycket programmet påverkar datorns prestanda.

5. Har jag nytta av föräldrarkontroll?

Om du har barn är funktionen föräldrarkontroll bra att ha. Genom funktionen kan du skydda barnet från exempelvis olämpligt innehåll, skadliga sidor och dåliga appar. Du kan även styra och tidsbegränsa skärmtiden.

6. Behöver jag ha ett extra skydd för alla mina filer och bilder?

En säkerhetskopiering till en molnbaserad lagring kan vara en bra säkerhetsåtgärd om du inte kontinuerligt tar egna backups. Vissa företag erbjuder molnbaserad backup (cloud backup) som kan vara bra och värdefullt att ha.

7. Har jag nytta av en lösenordshanterare?

Att komma på och komma ihåg alla sina lösenord är viktigt men kan vara ganska svårt. Här kan en lösenordshanterare vara till bra hjälp. Den skyddar och håller reda på alla dina lösenord på ett enkelt och säkert sätt.

8. Behöver jag ha skydd mot utpressningsvirus?

När det gäller utpressningsvirus eller ransomware som det också kallas är det viktigt att tänka och arbeta förebyggande för att skydda sig på bästa sätt. Ett effektivt sätt du kan skydda dig på är att använda ett bra antivirusprogram där detta ingår. Tyvärr ingår inte anti-ransomware i alla virusskydd så om det är något du känner att du vill ha, kontrollera att det ingår.

9. Vad är fördelen med att välja ett säkerhetspaket istället för ett antivirusprogram?

Fördelen med ett säkerhetsprogram jämfört med ett antivirusprogram är att säkerhetsprogrammet ger mer skydd och säkerhet. Ett säkerhetspaket innehåller allt du behöver för att säkra upp din dator och omfattar vanligtvis antivirus, skydd mot phising, VPN, antispyware, brandvägg och föräldrakontroll.

Avslutningsvis, att hitta och välja rätt antivirusprogram är svårt. Förhoppningsvis har frågorna ovan lett till att du enklare kan orientera dig runt i antivirusdjungeln och hitta rätt produkt för just dina behov.

Här kan du få hjälp om din dator har blivit låst av utpressare

Utpressningsvirus
Drabbad av utpressningsvirus eller ransomware som det också kallas? Initiativet No More Ransom hjälper dig som är utsatt att få tillgång till dina filer igen.

Artikeln innehåller reklam genom textannons för NetOnNet.

Behöver du hjälp att låsa upp din dator om den blivit låst av utpressare? På portalen No More Ransom finns hjälp att få, helt utan kostnad.

No More Ransom (NMR)

No More Ransom (NMR) är ett initiativ av den nationella högteknologiska brottsenheten hos Nederländska polisen, Europols europeiska cyberbrottslighet center och McAfee. Målet med portalen är att hjälpa offer för utpressningsvirus att återfå sin krypterade data utan att behöva betala brottslingarna.

I en pressrelease från Europol finns uppgifter om att No More Ransom har hjälpt över 200 000 drabbade att återfå sina filer på bara tre år. Detta har resluterat i att 108 miljoner dollar inte hamnat i utpressarnas fickor. 

Vad är ett utpressningsvirus

Utpressningsvirus eller ransomware som det också kallas, används av brottslingar för att tjäna pengar. Man kan förklara det som skadlig kod som tar sig in i din dator, låser systemet och krypterar dina filer. För att du ska kunna använda din dator igen kräver utpressaren dig på en summa pengar (ofta i bitcoins) som du ska betala inom en viss tid. Viruset kan man få via falska webbplatser, genom att klicka på falska länkar i e-postbilagor eller via skadliga program. Har du drabbats av utpressningsvirus rekommenderar polisen dig att inte betala utan göra en anmälan istället. Det finns nämligen inga garantier för att du får tillgång till din dator eller dina filer igen.
En uppskattning gjord av experter visar att 30-35% inte får tillbaka sina filer även om de betalt. Men om du ändå är villig att betala, för att filerna är så passa viktiga, kan du försöka pruta på priset först.

Olika typer av utpressningsvirus

Det finns olika typer av utpressningsvirus. Den värsta typen av ransomware är den som krypterar dina filer. Sen finns det de som bara låser skärmen. Den här sorten av ransomware kan ofta lösas utan betalning. Den sista typen av ransomware är scareware. Scareware är ett falskt program som ofta säljs  genom att skrämma datoranvändaren att det finns ett virus på datorn och det enda sättet att bli av med det är att köpa deras antivirusprogram.

Gör så här för att låsa upp din dator om den har blivit låst av utpressare

 • Ta en bild på datorskärmen och koppla från nätverket så att det inte sprider sig till andra enheter.
 • Besök nomoreransom.org
 • Ladda upp de krypterade filerna och ransomware-anteckningen till NMR:s verktyg Crypto Sheriff. Verktyget scannar igenom filerna och identifierar vilken typ av ransomware som påverkar din enhet. 
 • Får du en positiv träff får du en länk till rätt dekrypteringverktyg. Följ bara anvisningarna för att påbörja processen.
 • Får du ingen positiv träff råder No More Ransom dig att återkomma och scanna igenom filerna igen.

No More Ransom är inte den enda tjänsten som kan låsa upp dina filer. Antivirusprogrammet Avast erbjuder också gratis dekryptering.

Skydd mot utpressninsgvirus

Det finns antivirus som skyddar mot ransomware. En av dem är F-secure TOTAL som är ett kraftfullt antivirus och skyddar mot spionprogram, ransomware och virus. Skyddet övervakar dina mappar och blockerar utpressningsviruset när det försöker kryptera dina filer och mappar.

Så skyddar du dig själv och andra mot näthat

Skriver elak kommentar på sociala medier
Acceptera aldrig att någon skriver nedsättande eller sprider rykten och lögner om dig eller någon du känner på nätet eller i sociala medier.

Näthat kan drabba vem som helst oavsett ålder. Men vad kan man egentligen göra för att skydda sig själv och andra? Här kommer några handfasta råd och tips.

Vad är näthat?

Näthat är ett samlingsuttryck som används när någon mobbar, hotar, trakasserar eller kränker någon annan via nätet. Ofta handlar näthat om kränkande och hatiska kommentarer på sociala medier. Det kan också handla om spridning av lögner, förnedrande bilder och videoklipp. Allt näthat är inte olagligt men oavsett vilket så sårar det den som drabbas.

Gör så här för att skydda dig själv och andra

1. Acceptera aldrig att någon mobbar, sprider lögner eller kallar dig eller någon annan för fula saker på nätet eller i sociala medier. Det bästa vapnet mot kränkningar och trakasserier enligt Friends är att aldrig låta det passera. Så, om du själv blir drabbad eller ser någon utsättas för något olämpligt eller olagligt, se till att agera direkt.

2. Visa civilkurage. Vi måste alla hjälpas åt att förebygga hat, hot och drev på nätet. Make Equal har tillsammans med Sverok och Sveriges gamers tagit fram 10 tips för att sprida och praktisera civilkurage på nätet. De tipsar bland annat om att lyfta personen som är utsatt, att man inte ska skriva i affekt och att man ska rapportera kränkande beteende.

De tipsar också om Facebook-gruppen och hashtaggen #jagärhär. I gruppen som har över 70 000 medlemmar hjälps man åt med att gå in och stötta folk som utsätts för näthat. Använd hashtaggen #jagärhär för att mobilisera de goda krafterna. Nätkärleken är bara en hashtag bort! Vill du agera och hjälpa till? Då kan du gå med i gruppen här.

3. Slutligen, investera i en näthatsförsäkring. mySafetys Näthatsförsäkring ger skydd och hjälp vid nätmobbning och hjälper den som utsätts för olika typer av kränkningar som exempelvis förolämpningar, förtal, olaga hot, ofredande, sexuellt ofredande och spridande av bilder och filmer. Med försäkringen får du en företrädare som inte ger sig förrän hatet upphör och du får effektiv hjälp i arbetet med att rensa bort hat, hot och kränkningar. Om det behövs driver mySafetys ditt ärende ända upp i rätten. Dessutom ger dom den som drabbats tillgång till samtalsstöd. Försäkringen gäller för en vuxen och dennes barn skrivna på samma adress.