Hem Kortbedrägeri Lista: Fem kort du kan ha i plånboken som ger skydd mot...

Lista: Fem kort du kan ha i plånboken som ger skydd mot trådlös skimming

Kortbedrägerier är det vanligaste av alla bedrägerier. Antalet kortbedrägerier ökade med 87 % det första kvartalet i år. Bedragarna utvecklar nya metoder för att komma åt dina pengar. Ett enkelt sätt att skydda sig mot trådlös skimming är att lägga ett skyddskort i plånboken, mobil- eller kreditkortfodralet. Här tipsar vi om fem kort från olika företag i varierande prisklasser.

Vad är trådlös skimming/skimning?

Med de nya blippkorten (de kontaktlösa betalkorten) har våra småköp blivit enklare men det medför också en del risker. Dessa korten har en svag punkt eftersom informationen inte är säkerhetskodad. Det innebär att någon med en helt vanlig mobil (med NFC-läsare) kan stjäla informationen från kortet utan att du ens behöver ta det ur din plånbok.

Denna typ av stöld kan ske på upp till 1 meters avstånd från ditt kort. Så när du till exempel befinner dig i en affär eller i en kö, kan en digital tjuv scanna av dina kortuppgifter med hjälp av sin NFC/RFID-läsare utan att du märker det. Tjuven kan sedan använda kortuppgifterna för att handla på nätet utan att ha tillgång till själva kortet.

Vad är skyddskort?

Genom att skaffa ett skyddskort kan du skydda dig från att bli drabbad av trådlös skimming. Skyddskort, även kända som RFID-blockeringskort eller skimming-skyddskort, ser ut som helt vanliga betalkort och är utformade för att hjälpa till att skydda dina betal- eller kreditkort från trådlös skimming. Dessa kort består ofta av en betall, eller metallbelagt plast, som fungerar som en sköld och blockerar eller stör de trådlösa signaler som används av skimmare för att stjäla kortinformation. Du placerar helt enkelt ditt skyddskort i plånboken tillsammans med dina betal- eller kreditkort, så är du säker!

Tips på fem olika kort som ger skydd mot trådlös skimming

1. SkimSafe skyddskort

Info: SkimSafe-kortet är nordens mest sålda skydd mot skimming och utvecklat av ett svenskt företag. Kortet har en inbyggd störsändare som gör att din kortinformation blir oläsbar. Du placerar enkelt kortet i din plånbok så är alla dina betalkort skyddade. Kortet passar alla plånböcker, mobilskal och korthållare. Och inget batteri krävs. Livslängden på kortet är fem år och garantin på kortet gäller lika länge. SkimSafe har en mycket noggrann kvalitetskontroll där de testar funktionaliteten hos varje enskild produkt före den skickas ut till kund.

Skimsafe-kortet skyddar alla dina RFID-kort (Radio Frequency Identification). Utöver funktionskontrollen testar de även att deras produkter uppfyller kraven inom bl.a. RoHS- och REACH-direktiven. RoHS står för Restriction of the use of certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment och syftar till att minska riskerna för människors hälsa och för miljön genom att ersätta och begränsa farliga kemiska ämnen i elektrisk och elektronisk utrustning. REACH i sin tur handlar om registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemiska ämnen.

Pris: 399.-

2. Scanner Guard Card

Info: Det här kortet passar såväl i din plånbok som i kreditkortsfodralet eller mobilfodralet. Kortet skapar ett 25-40 mm skyddsfält runt om själva kortet och skickar ut en störningssignal vid angrepp. Det skyddar kontokort med lagrad RFID-information (Radio Frequency Identification) och ID-kort med NFC (Near Field Communication). Inga batterier krävs och du får fem års garanti.

Pris: 49.-

3. Rubicson skyddskort för plånbok 2-pack

Info: Precis som föregående kort så är det här ett kort du kan ha i plånboken. Detta kort blockerar både RFID- och NFC-kommunikation och skyddar både dina kreditkort, inpasseringskort och busskort.

Pris: 149,90.-

4. Skimming Blocker

Info: Skimming Blocker skyddar dina bank- och kreditkort, ditt ID-kort, pass och körkort. Kortet skickar ut störningssignal som gör alla dina kort osynliga. Passar alla kortfack, korthållare, plånböcker och mobilskal. inga batterier krävs.

Pris: 53.-

5. Skimstop skyddskort

Info: Skimstop skyddskort skyddar dina kontokort, betalkort, kreditkort, inpasseringskort, pass och ID-kort med RFID-information. Det blockerar signaler på 13,56 MHz och sänder ut en störningssignal mot NFC-läsare. Kortet skapar ett elektromagnetiskt skyddsfält på 2,5 cm runt om kortet. Du kan placera kortet mellan dina kontaktlösa kort i din plånbok eller i din väska. Inga batterier krävs.

Pris: 99.-

Fler produkter mot trådlös skimming

Utöver skyddskort finns även skimmingsäkra korthållare, kortfodral och plånböcker med speciellt utformade fodral. Fodralen blockerar signaler från NFC/RFID-läsare vilket ger ett effektivt skydd mot elektronisk stöld och skimming.

Nya metoder för att komma åt kortuppgifter

Bedragarna finner varje år nya metoder för att komma åt kortuppgifter från privatpersoner och företag. Här kan du läsa om hur du skyddar dig mot kortbedrägeri.

Artikeln innehåller reklam genom produktannons från Kjell & Company, Skimsafe och CDON


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Fler artiklar

Det här ska du göra om din mobil är hackad

Misstänker du att din mobil är hackad? Här listar vi olika tecken du bör vara uppmärksam på och ger konkreta tips...

Här kan du kolla om din e-post är hackad

Över 10 miljoner svenska e-postadresser och lösenord har hackats och ligger ute på nätet helt öppet. Och nyligen avslöjade Microsoft att...

Bäst antivirusprogram 2024 – Lista

Letar du efter bäst antivirusprogram? Då har du kommit rätt, här har vi samlat de 12 bästa virusskydden just nu!

Virus i mobilen och hur du tar bort dem

Tidigare drabbades främst datorer av virus, men på senare tid har angripare börjat rikta in sig på virus i mobiler. Detta beror...

Gratis antivirusprogram för datorn och mobilen

Antivirusprogram är ett viktigt verktyg för att skydda datorer och mobiler från skadlig kod och potentiella hot. Många användare väljer att...